עם ישראל חי!
לידיעת קהל הגולשים: המאמרים המופיעים במדור זה מוגנים בזכויות יוצרים. אין להעתיק אותם ללא אישור מהמחבר. ניתן להדפיס אותם לשימוש אישי בלבד
שמירה עשיתי

ל"ג בעומר- איך לעשות את זה נכון

מחפשים עצה? זקוקים לעזרה? המדור הזה מכיל מאמרים רבים ומצוינים עם עצות החל מבניית פעולה ועד המצאת סיפורים ויצירת קשר אישי עם החניכים! יש פה גם עזרים נוספים, כמו שירונים וחידות. תהנו!

ל"ג בעומר- איך לעשות את זה נכון

הודעהעל ידי כפיר ורהפטיג מנהל ראשי » 20/05/2016, 14:24

ל"ג בעומר.
שתי מילים שמשמעותן לילה כיפי אצל חניכים, ילדים מלוכלכים אצל הורים, ואימה מתמשכת אצל מדריכים.
למה ל"ג בעומר כל כך מאיים? כי זו פעולה ארוכה, ארוכה הרבה יותר ממה שאנחנו רגילים, וכי הפעולה הזאת מתנהלת ליד אש ענקית, ואש זה מסוכן.
אז בין אם זה הל"ג בעומר הראשון שלכם עם חניכים ובין אם לא- אני מקווה שתמצאו במאמר הזה עצות שימושיות.

הוראות בטיחות
בל"ג בעומר אנחנו יושבים סביב מדורת ענק. לא מנגל, או קומזיץ קטן. מדורה ענקית ומסוכנת. הנה כמה הוראות בטיחות חשובות:
א. אם אתם מדריכים של ילדים קטנים (עד כיתה ו') אין מצב שהם נוגעים באש. אתם מדליקים אותה, אתם מכבים אותה, אתם מתעסקים במנגל. עם ילדים גדולים יותר אפשר לשחרר, ולתת להם לעזור לכם עם המדורה.
ב. את המדורה נבנה בצורה מושכלת, כך שאף קרש לא יפול פתאום במקום לא מתאים. לא לבנות את המדורה כאילו הייתה מגדל קלפים. מסביב המדורה- בערך חצי מטר ממנה- נעשה מעגל אבנים. את הכסאות נשים לפחות חצי מטר מהמעגל.
ג. צריך לדאוג למים בקרבת מקום. להרבה מים. וכשעוזבים את המדורה, דואגים שלא יישאר אפילו גיץ אחד דולק.
ד. מומלץ להביא פלסטרים ודברים דומים, למקרה שחניכים ייפצעו מהקרשים.

אוכל
יש כל מיני דברים שאפשר לאכול בל"ג בעומר, הנה כמה דוגמאות והצעות:
תפוחי אדמה- את תפוחי האדמה כסו בנייר כסף והשחילו בחוט ברזל. הטמינו אותם בתוך המדורה אבל תשאירו את החוט בולט. ככה, כשהמדורה תדלק מספיק זמן והתפוחים יהיו מוכנים, תוכלו למשוך בחוט ולחלץ אותם. אל תשכחו אותם באש- הם סתם יתפחמו. אל תשכחו להביא מלח!
בשביל להכין תפוחי אדמה פשוט תגידו לכל חניך להביא תפוח או שניים.
מנגל- אם בחרתם להכין מנגל, חשוב לזכור שמנגל דורש שתשגיחו עליו, משמע- שלא תוכלו להשגיח על החניכים. אם אתם זוג מד"שים, אז כל פעם אחד יהיה עם המנגל והשני עם השבט. אם לא, כדאי למצוא איזה בוגר או חבר שיכול להשגיח על המנגל (בשבטים בוגרים אפשר לתת לחניך לעשות את זה). בכל מקרה, כדאי להכין מה שאפשר מראש. כנפיים, חזה, שיפודים- לתבל מראש, צ'יפס- להכין מראש, להגיע עם כל הציוד מוכנים, לקחת גחלים מהמדורה ולהתחיל...
אם אתם עושים מנגל קחו מכל חניך סכום כסף לכיסוי ההוצאות.
פויקה- מה יותר פשוט מפויקה? לוקחים סיר, דוחפים מה שאפשר ומחכים כמה שעות. את הפויקה לא שמים על המדורה המרכזית, אלא במדורה צדדית קטנה יותר. לסירי פויקה יש מידות- חשוב להתאים את המידה לגודל שבט שלכם. לפעמים כדאי להביא שני סירים. לפויקה תכניסו ירקות (תפוחי אדמה, בצל, גזר וכאלה), מוצר בשרי (אפשר נקניקיות, חזה, כנפיים, בשר) ודגן (אורז או פתיתים),  וכמובן מים, תבלינים, צ'ילי, משקה תות בננה וכל מה שעוד תרצו, כיד הדמיון הרחבה.
גם בשביל פויקה מומלץ לקחת מכל חניך סכום כסף.
אפשרויות אחרות- אפשר לקנות לחמניות ונקניקיות. אפשר להזמין פיצה.

לוגיסטיקה
תביאו מספיק כסאות. תביאו יותר כסאות אפילו ממה שצריך. תביאו שולחן או שניים. תביאו חד"פים. תביאו שיפודים (למרשמלו). תשנו בצהריים. תדאגו שהחניכים ישנו בצהריים.

מה עושים כל הלילה?
זאת השאלה הגדולה. מה עושים עם החניכים כל כך הרבה זמן?
קודם כל, חשוב לדעת כמה זמן הולכת להיות המדורה. דברו עם הורי השבט וגבשו שעת סיום מתאימה לגיל הילדים. ילדים בכיתה ד' לא צריכים להשאר ערים כל הלילה, וילדים בכיתה ח' לא צריכים ללכת לישון בחצות. תתחילו את המדורה בשעה מתאימה- אין סיבה להתחיל בשבע מדורה שתמשך כל הלילה. תזכרו ששעת הסיום שקבעתם היא בעצם השעה שבה מתחילים לסדר את הדברים ולפזר את החניכים- כך שבפועל העניין יסתיים לפחות חצי שעה מאוחר יותר מהתכנון.
מה אפשר לעשות ליד מדורה? אם יש לכם שבט של ילדים בוגרים מצבכם טוב יותר, כי תוכלו במשך הזמן לפטפט ולהתעסק באש. עם ילדים קטנים זה מסובך יותר- הם צריכים לעשות משהו, הם לא יסתפקו בלשבת ולדבר ליד האש.
משחקים- יש משחקים שאפשר לעשות בישיבה- לדוגמא, שיפ,עיירה, רוצח, קווה קווה. אפשר לעמוד ולשחק ווה, ואפשר גם ללכת ליד המדורה (אם יש מקום) ולשחק שלל משחקים, כגון תפסוני, הדגל, שלוש מקלות, קדרים באים או כדורגל. חשוב לזכור שאם הולכים הצידה צריך שמישהו יישאר להשגיח על האש.
סיפורים- אפשר לספר סיפורים רגילים, למשל על מרד בר כוכבא, על ר' שמעון בר יוחאי ועוד. אפשר גם לספר צ'יזבאטים, שהם סיפורים מפחידים. כשאתם מספרים צ'יזבאט חשוב לזכור את גיל הילדים שאתכם, ולא לספר משהו מפחיד מדי.
שירים- אפשר להביא גיטרה ולשיר שירים של החג או סתם שירים יפים.
חידון- אפשר להכין חידון לל"ג בעומר, אפשר גםלקנות סוכריות ולהביא לחניכים שיודעים את התשובות.
לשתף את החניכים- הלילה ארוך וקשה לחשוב על פעילויות לכל הלילה.אז למה שרק אתם תחשבו? זו הזדמנות מעולה ללמד את החניכים כיצד ליצור ולארגן. בקשו מכמה חניכים להכין משחק או להציג סיפור.
צ'ופרים- חניכים אוהבים צ'ופרים (ביחוד אם הם באים עם אוכל), ויש לכן לילה ארוך עם זמן להרבה צ'ופרים!

וכשגומרים-
לדאוג שהכל נשאר נקי (בלי צלחות על הרצפה), שהאש מכובה לחלוטין (אחרי שתשפכו מים תהפכו קצת את הגחלים לראות אם הכל כבוי) ושכל החניכים הגיעו הביתה בשלום.

בהצלחה!

והנה עוד כמה דברים לל"ג בעומר:
בינגו למדורה
צ'ופר לל"ג בעומר
עוד צ'ופרים
ועוד צ'ופרים
שירון למדורה
פעילויות למדורה
צ'יזבטים


חזור אל עזרים למדריך

השארו מעודכנים!