עמוד 1 מתוך 1
הודעהפורסם: 19/10/2014, 19:20
על ידי כפיר ורהפטיג
והפעם, בסדרת המתח והדרמה "יסודות ההדרכה", הפרק שכולכם חיכיתם לו, שפורש לפניכם את כל סודות ההדרכה, מעלים את ערפל המסתורין מעל הדבר המסתורי ביותר אי פעם:
איך להכין פעולה?


1. המסר
דבר ראשון אתה צריך להחליט מה המסר של הפעולה. כל הפעולה שלך תבנה סביב המסר הזה; הוא יכול להיות מורכב כמו "שהחניכים יבינו את החשיבות של מעורבות אישית" ואפילו פשוט מאוד כמו "שלחניכים יהיה כיף".
את המסר אתה מסווג לאחד משלושת המישורים (זוכר אותם מיסודות ההדרכה ב'?): שכל, רגש או התנהגות.
  • שכל: מסרים כגון "להבין את חשיבותו של יום העצמאות", "להכיר את פועלו של יוסף טרומפלדור" או "לחשוב שוב על סוגיית שילוב מדינה והלכה". ככלל, כל מסר שמתחיל ב'להבין', 'להכיר' או 'לחשוב', וכן 'להתדיין', 'להתווכח' או 'ללמוד' הוא מסר שכלי.
  • רגש: מסרים כגון "לאהוב את ארץ ישראל", "לחוש הזדהות עם נכים שמפלים אותם" או "לרצות להתנדב בבתי אבות". ככלל, כל מסר שמתחיל ב'לאהוב', 'לחוש' או 'לרצות', וכן 'להרגיש' הוא מסר רגשי.
  • התנהגותי: מסרים כגון "להיות מגובשים יותר", "להתנהג בטוב לב יותר" או "להגביר את רגש ההתנדבות". כלל, כל מסר שמתחיל ב'להיות', 'להתנהג', 'להגביר' או 'להפסיק' הוא מסר התנהגותי.
חשוב לדעת איזה סוג מסר אתה מעביר כדי להתאים את שאר הפעולה.

2. מבנה הפעולה
באופן בסיסי פעולה בנויה משלושה חלקים: פתיחה, גוף וסיכום.
בפתיחת הפעולה אתה מציג לחניכים את הנושא ומעניין אותם.
בגוף הפעולה אתה מעביר להם את המסר שרצית.
בסיכום הפעולה אתה מסכם את הנושא\ המסר ומדבר קצת הלאה.

3. פתיחת הפעולה
הפתיחה צריכה להיות מהירה וכיפית, לרוב עם מתודה קצרה ועניינית. מתודות מתאימות לפתיחה הן כתבה, סיפור או משחק. שימו לב שאין הכרח שסוג מתודת הפתיחה יהיה תואם את סוג המסר, ואפשר בהחלט להעביר מסר שכלי עם מתודת פתיחה התנהגותית. דרך נוספת היא לומר לחניכים את נושא הפעולה, להסביר כיצד הוא קשר אליהם ולהתגלגל קדימה.

4. גוף הפעולה
גוף הפעולה מכיל בין אחת לשלוש מתודות, שיכול להיות ביניהן את היחסים הבאים:
  • מתודות המשכיות: כל מתודה היא המשך של המתודה הקודמת. המלצות שלי יהיו סיפור-דרמה-דיון, כתבה-דיון, משחק-משחק-משחק או סיפור-משחק-דיון.
  • מתודות השוואתיות: כל מתודה מציגה את הנושא מזווית אחרת, לעומת המתודה הקודמת. המלצות שלי יהיו דרמה-דרמה, סיפור-משחק-דיון, סיפור-סיפור-סרט או מחקר-כתבה-סרט.
  • מתודות נפרדות: כל מתודה מדברת על הנושא בלי קשר למתודה הקודמת.
אין הכרח שהמתודות יהיו קשורות למישור המסר, או למישורים זו של זו, אם כי ייתכן ותרצו שלא כל המתודות יהיו מאותו המישור כדי להשפיע על החניכים במגוון דרכים.

5. סיכום הפעולה
כאן אתה מסכם את המסר שהעברת, או לחלופין מבקש מהחניכים לומר מה היה המסר, או מסביר להם מה הם אמורים לקחת לחיים מהפעולה.

מצורף בזאת 'דף הכנת פעולה' שיעזור לכם לארגן את המחשבות שלכם.

יסודות ההדרכה ד': 
http://xn--8dbbvwj.net/forum25-post-422