מהי חירות אמיתיתמשחק 1:
נשחק מסירות של מצוות-
מעמידים את השבט במעגל, כל חניכה בתורה צריכה לזרוק את הכדור למישהי אחרת ולומר מצווה כלשהי (של בין אדם למקום) המטרה היא לעשות 21 מסירות כאלו מבלי להיעצר בכלל.
נחזור בקצרה על כל המצוות שנאמרו ונשאל את החניכות: האם אנחנו לא משועבדים לתורה? האם כל המצוות הרבות הללו שאנו חייבים לקיים אינם עבדות בשבילנו?
משחק 2:
נשחק עם החניכות שלושה מקלות או דג מלוח:
פעם אחת נשחק עם הכללים הרגילים, ובפעם השניה נומר לחניכות שעכשיו אפשר לשחק איך שרוצים
נשאל את החניכות איך היה להם יותר כיף לשחק? ולמה? נגיע יחד עם החניכות למסקנה שמשחק ללא חוקים הוא משחק מבולבל וחסר טעם.
סיפור:
באחת מן השבתות שבהן נאלץ צביקה להישאר בבסיס "הגיעו מים עד נפש". באותו יום שישי, לאחר סדרת אימונים מפרכת, אמור היה לצאת לביתו, אלא שבשל האיחור בהזדכות על ציוד נגרם עיכוב מרגיז, וצביקה הבין, שכנראה לא יספיק להגיע לביתו לפני כניסת השבת. צביקה קיבל זאת כצו הגורל בהיותו חייל דתי ושומר מצוות. בליבו קינא מאוד בחבריו שלבשו מדי א' ויצאו לטרמפיאדה.כשנכנסה השבת, קידש צביקה בחדר האוכל לכל הפלוגה, ואחר-כך הצטרף אל חבריו לשירה נלהבת של "כל העולם כולו גשר צר מאוד". האווירה הייתה מצוינת. בתום הסעודה התפזרו החבר'ה וסיכמו ביניהם להיפגש במועדון בעוד שעה קלה למסיבת ליל-שישי שתכלול ריקודי דיסקו לחימום… וסרט טוב לסיכום. צביקה, שנותר בודד, השתרע מהורהר על מיטתו בחדר החשוך והתחבט בפעם האלף, האם לשמור על עקרונותיו או "לזייף" פעם אחת קצת… אט אט החל חש שההתמודדות הבלתי פוסקת עם עול המצוות והשעבוד המוחלט לתורה פשוט "הורסים" אותו.לפתע התיישב לצידו שמוליק והחל מתאר לו את מסע החוויות שערך במזרח הרחוק בחודשיים שקדמו לגיוס. שמוליק לא חדל לציין את הקסם שבתחושת החירות שעימה נפגש. "אתה פשוט עושה מה בראש" חזר ואמר; "מתי שבא לך", "עם מי שבא לך", "איך שבא לך" – "אתה בן חורין, אדון מוחלט לעצמך!!"לפתע פנה שמוליק לצביקה המהורהר: "תגיד לי בחור, לך לא בא פעם לנסות את זה? אתה לא חושב שהתורה שלכם קצת מגזימה בדרישות שלה? מה זה בשבילך "עונג שבת"? לשבת כאן בחושך במקום לחגוג עם החבר'ה?"…
דיון:
מהי חירות? מיהו אדם חופשי? הזכות לחירות - משמעותה של הזכות לחירות היא שהאדם הוא יצור עצמאי שמנהל את חייו באוטונומיה. לכל אדם יש זכות לקבל החלטות לגבי חייו באופן עצמאי וללא התערבות של גורם חיצוני ולחיות את חייו באופן שהוא רואה לנכון. (ויקיפדיה)
חג הפסח נקרא גם חג החירות, והוא נקרא כך בגלל שבנ"י יצאו מעבדות לחירות ונהיו לבני חורין, ובעצם על הרעיון הזה ההגדה עוסקת. עמ"י יוצא ממצרים ומגיע למדבר ושלושה חודשים אחרי כבר מגיע להר סיני ומקבל את התורה. לכאורה התורה זה ההפך הגמור מחירות- זה מצוות וחוקים ואיסורים, מה הקשר בין חג החירות לבין זה?? לחילונים פעם קראו חופשיים. איך זה מתסדר?
נמשיל לחניכות את חוקי המשחק חיי שרה לחוקי התורה...
משל: דמיינו שאתן עומדות על הגג של עזריאלי, בקומה ה49. בלי גדר. מן הסתם אנחנו נפחד בטירוף, בקושי נזוז, יודעות שהתקרבות טיפה לצדדים תסכן אותנו בטירוף. מה יעזור לנו להרגיש שם חופשיים יותר? גדר. ברגע שתהיה גדר אנחנו לא נחשוש ונוכל להסתובב בחופשיות בכל הגג. יש לנו כביכול חופש אינסופי אבל בפועל נפחד לזוז, לעומת זאת אם יהיה גדר מסביב לגג נוכל להתסובב שם בחופשיות.הנמשל: כך גם אנחנו בחיים.. אנחנו צריכים את הגבולות האלה כדי שיהיה לנו את החופש בתוכם.
ניתן את הקטע הבא כצ'ופר:
"אתה אדוני השופט חושב שהנך חופשי! אתה חושב כך כיוון שלאחר שייגמר המשפט תלך לביתך ואילו אני אהיה המשועבד, כיוון שאלך לכלא לזמן רב. אך דע לך שמבין שנינו, אני הוא בן החורין האמיתי! אמנם גופי יהיה משועבד, אבל רוחי, היא תישאר חופשית, כיוון שארגיש שלא נכנעתי לגזרותיכם ונשארתי נאמן לאמונתי. אך לך השופט קבעו מראש מה לומר! גופך אמנם משוחרר, אבל אינך חופשי להכריע לפי אמונתך. רוחך משועבדת וזה חמור פי כמה." (נתן שרנסקי, לאחר שנגזר דינו להישלח לסיביר)
(מצורף ערוך)
אפשר להכניס גם את הקטע של הרב יוני לביא על חירות אמיתית במהלך הפעולה
https://milatova.org.il/2021/02/18/%D7% ... %A9%D7%99/