עם ישראל חי!
שמירה עשיתי

א'-ב' לעבודת צוות

מחפשים עצה? זקוקים לעזרה? המדור הזה מכיל מאמרים רבים ומצוינים עם עצות החל מבניית פעולה ועד המצאת סיפורים ויצירת קשר אישי עם החניכים! יש פה גם עזרים נוספים, כמו שירונים וחידות. תהנו!

א'-ב' לעבודת צוות

הודעהעל ידי טליה פוירשטיין מנהלת לשעבר תודה על תרומתך! » 24/08/2021, 15:28

בס''ד ובהשתדלותנו

א"ב לעבודה בצוות

א - אווירה. אולי הדבר הכי חשוב. כשיש אווירה טובה בצוות, כשהצוות מגובש, אז אפשר לעבוד טוב ולהזיז דברים קדימה.

ב - בנות. בכל הצוותים יש גם בנות. צריך לדעת מתי עושים דברים בנפרד, מתי ביחד, לפי ההגבלות ההלכתיות ולפי רוח הסניף.

ג - גדול. תחשבו בגדול ולא רק על הפופיק של עצמכם. יש לכם את הכוח להשפיע ולקדם - תנצלו אותו להרים פרוייקטים שבטיים\סניפים\קהילתיים. אל תיתנו לאנשים להוריד אתכם מרעיונות גדולים, בין אם זה לשקם תחנת אוטובוס או לעשות ערב חלל שכל חניך לובש חליפת חלל שהוא הכין מהבית ומביאים מכונת עשן לייצר אווירה ומקרינים את הסרט E.T. כל  דבר שאתם עושים, תחשבו איך לעשות אותו יותר בענק.

ד - דיבור. תוודאו שאתם באותו ראש עם חברים שלכם. המקור לרוב המריבות הוא אי הבנה, אם כולם מתואמים - אז בדר"כ אפשר להגיע להסכמות.

ה - האדרה. עשיתם משהו? מעולה! תשוויצו בזה. שידעו שאתם פועלים. יש לזה שני יתרונות:
א. כשרואים שאתם פועלים אז יש רצון יותר חזק לפעול (תחרותיות).
ב. לפעמים אחרים מרגישים שרק הם עושים הכל, וככה הם יודעים שהם לא לבד, וזה מדרבן אותם

ו - ווטסאפ. כלי חשוב ביותר להניע דברים בצוות. שם הרוב זמינים, תוכלו למצוא מי שיארגן יחד איתכם.

ז - זרימה. בחרו במשהו שהוא לא בדיוק מה שרציתם? לא נורא. זורמים עם מה שיש וממשיכים הלאה.
זמינות. צריך להיות זמינים גם כשאתם בישיבה. לא להיות כל היום בטלפון, אבל כל כמה שעות בהחלט צריך להתעדכן (ובתקופות עמוסות יותר).
זמן. למה שרוצים - יש זמן. צריך לדעת מה יותר דחוף להרגע, ובמה להשקיע את הכוחות עכשיו. "אין לי זמן" זה לא תירוץ.

ח- חובות. יש חובות בכל התפקידים. צריך לדעת מה הם, ואז, רק אחרי שמילאתם את חובתכם אפשר להמשיך להתקדם לדברים מעבר.

ט - טווח רחוק. צריך להסתכל מעבר לתקופה הקרובה. אם רוצים להניע דברים בקבוצה ובסניף, חייבים לחשוב קדימה.

י - יעדים. ביחד עם טווח רחוק - איפה אני רוצה לראות את הסניף בעוד שנה? חצי שנה? חודש? וכו'. לקבוע יעדים ולפעול כדי לעמוד בהם 

כ - כבוד. מתפצל ל4 חלקים:
כבוד למי שמעלי - לדבר בכבוד למי שמעליך. לפחות כמו שאתה רוצה שיעבדו אותך.
כבוד הדדי בצוות - לכבד אחד את השני, גם כשמתווכחים - מתוך כבוד, ולא מתוך זלזול בדעת השני.
כבוד של החניכים אלי - בעיקר בקבוצות הגדולות. אם החניכים תופסים ממך דמות ומכבדים אותך, הם יגיעו יותר לסניף ויקשיבו למה שאתה מעביר להם.
כבוד עצמי (גאוות יחידה) - אני גאה להיות חלק מסניף מג"ב! אני גאה להיות חלק מצוות עשייה! מורלים, חולצות, ירידות, וכל מה שתומך בזה.

ל - לא. צריך לדעת מתי להגיד לא. מתי להפסיק. הסניף זה לא הכל בחיים. תקופה קשה? עומס בלימודים? לא תמיד צריך להגיע. כמובן שצריך לקחת הכל בפרופורציות, ולא להגיד כל הזמן שאתה לא יכול, אבל בהחלט לפעמים צריך לקחת חופש.

מ - מרכזת. צריך לדעת להתנהל נכון. כשמבקשים דברים - מתוך כבוד. כשלא מסכימים ומתווכחים? מתוך בגרות ולא לקחת אישי. למרכזת יש יותר ניסיון ממך, מומלץ לשמוע ולהקשיב כמה שאפשר.
מד"ש. יש מד"שים שעושים פעולה אני פעולה אתה. יש מד"שים שכל פעם רק אחד יודע מה הפעולה. יש מד"שים שקבוע אחד הוא החניך ואחד מדריך. זה לא טוב. דרך עבודה טובה עם מד"שים היא שבכל פעולה שניכם יודעים מה קורה (וכמובן ששניכם נוכחים). וכמובן - בתכנון לטווח רחוק, עוזר מאוד שיש עוד חוות דעת ורעיונות חדשים.

נ - נטל. סוד קטן: רוב מה שלא תעשו בסניף, יקרה מעצמו. תבריזו מהניקיון צוות? החברים שלכם ינקו יותר. לא תעזרו לארגן מסע? חברים שלך יעבדו יותר קשה, והמסע יצא לפועל. אם אתם לא תשאו בנטל - יש שתי אפשרויות:
 א' - הכל יעבוד, ודפקתם את חברים שלכם. 
ב' - זה אפילו לא יעבוד.

ס - סניף. מעבר להסתכלות הפרטית (והחשובה!) על הקבוצה, צריך לחשוב גם על הסניף. פעילויות סניפיות מדי פעם, מורלים סניפיים, ובכללי - שתהיה אווירה טובה של סניף. כשכיף באווירה הסניפית, לחניכים יהיה יותר נחמד והם יגיעו יותר.

ע - עזרה הדדית. בצוות, כולם בשביל כולם. בין אם בתמיכה רגשית, ובין אם בתמיכה טכנית, תהיו פה בשביל אחרים - והם יהיו כאן בשבילכם.

פ - פרגון. אל תפחדו לפרגן. התחושה הכי נעמיה שיש זה שמישהו מעריך את מה שעשיתם. וכמובן - שמעריכים את מה שעשית - יש לך יותר מוטיבציה לעשות דברים נוספים.
פרוונקא.  "קריינא דאיגרתא איהו ליהוי פרוונקא" [קורא האיגרת הוא יהיה השליח] {עיין רש"י סוף פרשת בלק, במעשה פנחס}. רוצה להניע משהו? מעולה! תתחיל לעשות את זה. אתה אחראי שהדברים האלו יקרו. כמובן שעוזרים לך, אבל אל תצפה שאחרים יעשו את כל העבודה.

צ - צעיר. אתם נכנסים להיות הגרעין הצעיר בצוות. מצד אחד - צריך לעזור, לתמוך וליזום כמה שיותר, אבל - לא על ההתחלה, ולא להגזים יותר מדי. קחו לעצמכם את התקופה הראשונה להבין איך הדברים עובדים, ואיך רצוי להזיז את הדברים בצוות.

ק - קבוצה. עיקר ההדרכה שלכם. אתם צריכים לבנות חבורה מגובשת ואיכותית. עצה חשובה- תשתדלו מול הצוות לא לדבר דברים רעים על החניכים שלכם. אם בשיח הצוותי יהיה ידוע שהקבוצה שלכם גרועה/ מופרעת / מעצבת/ כל דבר אחר, זה משפיע עליכם, ומשפיע על החניכים שלכם. ולהפך - אם הדיבור הוא שהקבוצה שלכם תותחית/ דוסית/ איכותית בטירוף, ככה גם יהיה בפועל.
קשר אישי - בסוף, לרוב - החניך בא בשביל המדריך. אם יש לו קשר טוב איתו, יהיה לו יותר חשק לבוא. הדרך הכי טובה ליצור קשר אישי הוא לעשות שיחות אישיות - אבל חשוב לא להשאיר את זה שם, אלא להבין את הקשיים והדברים שדורשים התייחסות, ולהתנהל בהתאם.

ר - ריאלי. נכון, צריך לחשוב גדול, להקים דברים, אבל- להשאר עם רגליים על הקרקע, לוודא שהצוות איתך, שהסניף איתך, ואחרי זה - אפשר לעוף קדימה.

ש - שגרה. תשקיעו בשגרה של הסניף. שירגישו סניף כל שלישי ושבת. פרוייקטים זה נחמד וחשוב - אבל העיקר זה השגרה, ושם קורים התהליכים הטובים.

ת - תלמדו. ב"ה אתם מוקפים בהמון אנשים מנוסים - המרכזת, המדריכים הבוגרים, שמיניסטים מלווים, וכמובן - החברים שלכם. תלמדו, תתיעצו, ותעשו מה שצריך כדי לשפר את העבודה שלכם.
תורני. הסניף שלנו הוא סניף תורני. אתם צריכים לשמור על הרמה של השיח בסניף, שפה נקייה, ושהערכים יותאמו לערכי התורה והתנועה.

ועוד עצה חשובה לסיכום: יכול להיות שרגע אחד תהיו בשיא שלכם, ורגע אחד בנפילה רצינית. דעו לקחת הכל בפרופורציות, להשאר עם הרגליים על הקרקע, ולא להתייאש גם כשקשה.

סומך עליכם!

תמיד פה בשבילכם,
דרור.


© דרור במברגר מדריך ניצן עזרא מודיעין
קבצים מצורפים
א_ב לעבודה בצוות.docx
(101.54 KiB) הורד 866 פעמים


חזור אל עזרים למדריך

השארו מעודכנים!