שמירה עשיתי

יסודות ההדרכה ז'- איך (ולמה) להכין מערך

מחפשים עצה? זקוקים לעזרה? המדור הזה מכיל מאמרים רבים ומצוינים עם עצות החל מבניית פעולה ועד המצאת סיפורים ויצירת קשר אישי עם החניכים! יש פה גם עזרים נוספים, כמו שירונים וחידות. תהנו!

יסודות ההדרכה ז'- איך (ולמה) להכין מערך

הודעהעל ידי כפיר ורהפטיג מנהל ראשי » 07/06/2015, 01:27

אזהרה: בפוסט הבא אני משתמש במושגים טכניים ומרגיש ממש ממש מלומד.

בטח שמעתם את המילה הזאת פעם. מערך. מ-ע-ר-ך. לא, לא המפלגה הישנה ההיא. מערך הוא הדבר הכי חשוב שמדריך יכול.. עזבו, פשוט נכנס ישר לעובי הדיקט.

מה זה מערכים?
מערך הוא כל קובץ של פעולות בנושא אחד, שמעבירות תהליך. ההמלצה שלי היא שמערך יכלול לפחות שלוש פעולות, אבל זה ממש לא חובה.
למשל, אם אני רוצה להעביר לחניכים שלי את עניין חשיבות ההקשבה לאחר, אני יכול לעשות את זה במערך של פעולות.
למה אנחנו משתמשים במערכים? כי כשאנחנו רוצים להעביר מסר שפעולה אחת לא מספיקה כדי להעביר אותו, מערך מאפשר לסדר את הכל בצורה ברורה. מטרת המערך היא להעביר מסק באופן שונה מאשר המסרים המועברים בפעולות. בעוד שהמסר המועבר בפעולה רגילה הוא, באופן יחסי, פחות משפיע, המסר המועבר במערך משפיע יותר ונכנס עמוק יותר אל תוך ההבנה של החניך. ככל שהמערך בנוי טוב יותר, כך גם המסר המועבר ייקלט טוב יותר.

אז איך לעשות את זה?
זוכרים שדיברנו על מתודיקה? ועל הכנת פעולות? יופי!
אז רק בקצרה: כל דבר יכול להיות מועבר בידי אחד משלושת המישורים: שכל, רגש והתנהגות. מתודות של שכל הן דיון, מחקר, לימוד וכתבה; מתודות של רגש הן סיפור, סרט והצגה; מתודות של התנהגות הן משחקים ודרמה.
אז קודם כל, בניית מערך מתחילה כמו בניית פעולה. קודם כל מחליטים על המסר. נניח שהמסר שלי הוא 'החניכים יבינו את משמעות הקשר עם ארץ ישראל'. (אגב, זהו מסר שכלי. אם המסר היה 'החניכים יתחברו לארץ ישראל' הוא היה רגשי ואם המסר היה 'החניכים יהפכו לציונים יותר' הוא היה התנהגותי).
אחרי שהחלטתי על המסר, אני הופך אותו לתהליך. מה אני צריך כדי שהחניכים יבנו את משמעות הקשר עם ארץ ישראל? להסביר על הארץ, להסביר על הקשר, ולחבר את החניכים. מזה אני בונה מערך של שלוש פעולות:
ארץ>קשר>חיבור החניכים.
הייתי יכול לעשות זאת גם כמערכים בגדלים אחרים, ולפרק יותר את המסר:
ארץ ישראל בעבר>ארץ ישראל כיום>עם ישראל וארץ ישראל>חיבור החניכים.
הקשר עם ארץ ישראל>חיבור החניכים.

עכשיו כל פעולה אני מסווג לשכל, רגש או התנהגות. הסיווג לא מלמד על המתודות שיועברו בפעולה אלא על המסר שלה. ככלל אצבע, אמליץ להשתמש בסדר הבא (המספר מייצג את כמות הפעולות במערך):
2- רגש>התנהגות.
3-רגש>שכל>התנהגות.
4-רגש>התנהגות>שכל>התנהגות.
5-רגש>התנהגות>שכל>רגש>התנהגות.

אחרי שסיווגתי כל פעולה אני מכין אותה בפני עצמה, כאשר מודגש בה שהמסר הוא חלקי ושלפעולה יש המשך.

כמו פעולות, גם מערכים בנויים מפתיחה, גוף וסיכום. תוכלו לראות מהרשימה מקודם שאני חושב שכדאי שהפתיחה תהיה רגשית והסיום התנהגותי. מטרת פעולת הפתיחה היא להכניס את החניכים לתוך המסר, ומטרת פעולת הסיום היא להוציא אותם עם משהו מעשי ושינוי התנהגותי.

זוכרים שדיברנו בבניית פעולה על כך שבתוך הפעולה, מתודה יכולה להמשיך את המתודה הקודמת, להציג את הנושא בצורה שונה המושווה לקודמת (השוואתית) או להיות נפרדת? גם פעולות יכולות להיות מתמשכות, השוואתיות או נפרדות. המלצה שלי- שהסיום תמשיך את הפתיחה, ושהגוף תהיה נפרדת. אם יש כמה פעולות גוף, שימשיכו זו את זו או שיהיו השוואתיות זו לזו.

כדאי לומר לחניכים כשהתחלת מערך. ככה הם ידעו שכדאי לבוא בפעם הבאה כי ממשיכים את מה שהתחלנו.

ואל תשכחו... העיקר החוויה של החניכים... וגם צ'ופרים!

מצורף דף ארגון מערכים, לנוחיותכם.


יסודות ההדרכה ח':
forum25-post-536
קבצים מצורפים
דף ארגון מערך.pdf
(126.84 KiB) הורד 2355 פעמים

  • אודי 07/06/2015, 21:35

    לפי דעתי,מינימום הפעולות המרכיבות מערך צריך להיות לפחות 4 פעולות. ככל שהפעולות יהיו יותר מפורקות לגורמים,המסר ייקלט בצורה טובה יותר ולפי הניסיון שלי,דבר זה מצריך 4 פעולות לפחות...
    בכל מקרה,הדרכה זה לא מדע ויש המון גישות ודרכים להדרכה טובה ומוצלחת :)
    שיהיה לכולכם בהצלחה בכל דרך שתבחרו :)

    נ.ב. כפיר-מאמר מעולה :)



  • חזור אל עזרים למדריך

    השארו מעודכנים!