עם ישראל חי!

לימוד מדריכים פרשת תצוה

פרסם תגובה

לידיעת הכותבים: הודעותיכם יעברו עריכה לשונית. בשליחתכם הודעה לפורום הנכם מאשרים עריכת הודעתכם.
נושא
   

הרחב תצוגה תקציר הנושא: לימוד מדריכים פרשת תצוה

לימוד מדריכים פרשת תצוה

הודעה על ידי אודי » 01/03/2020, 10:13

הפרשה שלנו פותחת בפסוקים:
"וְאַתָּה תְּצַוֶּה אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, וְיִקְחוּ אֵלֶיךָ שֶׁמֶן זַיִת זָךְ כָּתִית לַמָּאוֹר, לְהַעֲלֹת נֵר תָּמִיד. בְּאֹהֶל מוֹעֵד מִחוּץ לַפָּרֹכֶת אֲשֶׁר עַל הָעֵדֻת יַעֲרֹךְ אֹתוֹ אַהֲרֹן וּבָנָיו, מֵעֶרֶב עַד בֹּקֶר לִפְנֵי ה', חֻקַּת עוֹלָם לְדֹרֹתָם מֵאֵת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל"

לכאורה, בפסוקים אלה יש סתירה. הדיבר הראשון מורה שהנר הוא נר תמיד שצריך לדלוק ללא הפסקה, 24/7. מנגד, הדיבר השני מורה שהוא דולק רק מהערב עד לבוקר למחרת, משמע לא כל שעות היום.
רש"י לפסוקים אלה: 'תמיד' - כל לילה ולילה קרוי תמיד, כמו שאתה אומר (במדבר כ"ח,ו') 'עולת תמיד', ואינה אלא מיום ליום. וכן במנחת חביתין נאמר (ויקרא ו',י"ג) 'תמיד', ואינה אלא מחציתה בבקר ומחציתה בערב.
*מה מנסגה רש"י לבאר לנו?
*איזה סוגים של "תמיד" הוא מביא?

סיפור:
בשל דירבון מצד חבריי אני כותב את הסיפור הזה. שמי הוא מילדרד הונור ואני מורה למוסיקה לשעבר בבית הספר היסודי "דסמואיז" באיוואה.
במשך השנים לימדתי שיעורים פרטיים על פסנתר, לצורך השלמת הכנסה. דבר שעשיתי במשך 30 שנה.
באותן שנים ראיתי כי ישנם ילדים ברמות מוסיקליות שונות, והיה לי את העונג ללמד כמה ילדים מוכשרים מאוד.
עם זאת, ישנם גם כאלה שאני מכנה "מאותגרים מוסיקלית". כזה היה רובי.
רובי היה בן 11 כשאמו (חד הורית) הורידה אותו בכניסה לביתי לשיעור הפסנתר הראשון שלו. אני מעדיפה שתלמידים, במיוחד בנים, יתחילו בגיל מוקדם יותר, וכך הסברתי לרובי. אבל הוא אמר שזה תמיד היה החלום של אימו לשמוע אותו מנגן בפסנתר, אז לקחתי אותו כתלמיד.
ברגע שרובי החל ללמוד הבנתי שזה מאמץ חסר כל תקווה. ככל שהוא ניסה, ולא משנה כמה הוא ניסה, הוא רק הדגיש כמה הוא לוקה במקצב הבסיסי וברגישות לטונים. אבל הוא היה שקדן וניסה בכל כוחו, לא יכולתי שלא לעודד אותו. ניסיתי, על אף שזה נראה חסר סיכוי, ולו רק בשביל שיראה שיש טעם למאמץ.
בסוף כל שיעור הוא היה אומר: "יום אחד אמא שלי תשמע אותי מנגן", אבל לי זה היה נראה בלתי אפשרי. לא הייתה לו היכולת הבסיסית, הוא לא נולד עם כישרון מינימלי למוסיקה.
ראיתי את אמו ממרחק כשהורידה את רובי בסמוך לביתי, או המתינה לו ברכבה. היא תמיד נופפה לשלום וחייכה, אך מעולם לא נכנסה פנימה.
יום אחד רובי הפסיק להגיע לשיעורים, חשבתי להתקשר אליו אבל אני מודה ששמחתי שהוא הפסיק לבוא, הוא היה פרסומת גרועה עבור יכולת ההוראה שלי.
כעבור כמה שעות שלחתי הזמנה להופעה של כל תלמידיי. להפתעתי, רובי, שקיבל את העלון, שאל אם הוא יכול להופיע.
אמרתי לו שההופעה מיועדת לתלמידים המנגנים אצלי, והוא כבר לא מגיע ולכן זה לא אפשרי.
הוא סיפר לי כי אימו הייתה חולה ולא יכלה לקחת אותו לשיעורי הפסנתר.
אבל הוא הבטיח שהתאמן רבות, "בבקשה גבירתי, תני לי לנגן", הוא התעקש. אני לא יודעת מה הוביל אותי לתת לו להופיע, אם זו התעקשותו אם משהו בתוכי שאמר לי שיהיה בסדר.
בערב ההופעה הגיעו התלמידים עם הוריהם, קרובי משפחה וחברים. את רובי שיבצתי בסיום ההופעה, חשבתי שגם אם הופעתו תהיה רעה, וכך ציפיתי שתהיה, אעלה לדבר מיד לאחריה ואציל את המצב.
ההופעה החלה ללא כל תקלה, הכל זרם נהדר, התלמידים ניגנו נפלא. ואז רובי עלה על הבמה.
בגדיו היו מקומטים, שערו נראה כאילו נחפף בקצף ביצים והחלו לחישות בקהל "מדוע אימו לא הברישה את שערו בלילה כה מיוחד?"
רובי התיישב מול הפסנתר ואני הופתעתי כשבחר לנגן את הקונצ'רטו מס. 21 של מוצארט בדו מז'ור.
לא הייתי מוכנה למה ששמעו אוזניי.
אצבעותיו נעו באלגנטיות על הפסנתר, הן נראו רוקדות בזריזות והוא עבר מפיאניסימו לפורטיסימו, ומאלגרו לוירטוזו, הוא גרם לאקורדים של מוצארט להשמע כמו יצירת המופת שהם.
מעולם לא שמעתי את מוצארט כ"כ מרגש מילד בגילו.
אחרי שש דקות וחצי הוא סיים בקרשנדו גדול וכולם היו על הרגליים בתשואות פראיות. התגברתי על הדמעות ורצתי לחבק את רובי בשמחה. "מעולם לא שמעתי אותך מנגן כך, איך עשית את זה?"
דרך המיקרופון הסביר רובי: "האמת גבירתי, זוכרת שאמרתי לך שאמא שלי היתה חולה?
היא באמת היתה חולה ונפטרה הבוקר מסרטן. היא נולדה חירשת אז הערב בפעם הראשונה היא יכלה לשמוע אותי מנגן, ורציתי לעשות את זה מיוחד".
לא הייתה בקהל עין אחת שנשארה יבשה. אנשי הרווחה הובילו את רובי מהבמה אל משפחתו האומנת, שמתי לב שגם עיניהם אדומות ונפוחות, חשבתי לעצמי בכמה התעשרו חיי בזכות זה שלקחתי את רובי כתלמיד.
מעולם לא הייתי נערצת, אך מאותו הערב הפכתי למעריצה...של רובי.
הוא היה המורה ואני הייתי התלמידה, הוא לימד אותי את משמעות האהבה, ההתמדה והאמונה בעצמך.

כמה שאלות לדיון:
*מה החשיבות של התמדה בחינוך?
*איך אנחנו יכולים לעזור לחניכים שלנו ולעצמנו להשתפר ע"י ערך ההתמדה?

מסר:
אז ראינו שפירוש המושג "תמיד" הוא לאו דווקא כל הזמן, אלא גם יכול להיות פרק זמן קבוע בכל יום. בעצם, "תמיד" הוא מושג נרד ביהדות ל"התמדה", אופן לימוד התורה בקביעות. גם בחינוך, יש חשיבות גדולה להתמדה. המטרה שלנו היא לעזור לחניכים להיות האנשים הכי טובים שהם יכולים להיות. ע"י התמדה בפעולות, במסרים ערכיים ומושקעים, בדוגמא האישית והיחס שלנו כלפיהם אנחנו יכולים לאפשר להם להגיע לשמיים.

שבת שלום והדרכה מהנה,
​​​​​​​צוות פעולה נט.

חזור למעלה

השארו מעודכנים!