שמירה עשיתי

מערך השג מטרות- פעולה 6- סיכום וסיום

אמנם כולנו מדריכים חרוצים שמכינים פעולות מראש. אבל תמיד קורה איכשהו שנתקעים בלי פעולה... רגע לפני שהחניכים באים. אז במיוחד בשבילכם מאגר הפעולות הגדול והעדכני בארץ!

מערך השג מטרות- פעולה 6- סיכום וסיום

הודעהעל ידי דביר שורץ » 19/01/2025, 22:35

רעיון המערך: חיינו בנויים מהמון מטרות קטנות וגדולות שאנו מציבים לעצמנו ועושים. החניכים ילמדו איך לבחור מטרה ואיך בסופו של דבר להגיע אל היעד הנחשק.

רעיון הפעולה: בפעולה זו ננסה לסכם ולחזור על הפעולות הקודמות ועל הדברים שלמדנו כדי שהדברים ישבו מסודר לחניכים בראש.
משחק (לפי סדר הפעולות והנושאים): הכרת המושג- נכין כל מיני פתקים עם המילה מטרה. ניתן לכמה ילדים להחביא אותם ולשאר הקבוצה לחפש אותם. לאחר המשחק נשאל את המחפשים מדוע הם בכלל הלכו לחפש את הפתקים? מה הניע אותם? בחיים יש לנו המון מטרות ויעדים שנרצה להשיג כל פעם ממניע אחר בדיוק כמו שכאן גם אמרו תשובות שונות.
בחירת מטרה-  שכולם התופסים (אין תופס ספציפי- כל אחד יכול לתפוס ולהתפס). אומרים לכל אחד שהוא צריך לחשוב על שני ילדים שהוא רוצה לתפוס- רק אותם הוא תופס במשחק. מי שנתפס עומד במקום ולא זז. אחרי כמה סבבים (כדאי להגיד להם להחליף ילדים כל פעם) אומרים לכל אחד לחשוב רק על ילד אחד ואותו לתפוס. איפה החניכים הצליחו יותר, כשהיו להם 2 אנשים או אחד? במשחק אנו מראים להם שלפעמים כדאי להתרכז בדב אחד כדי להצליח בו- עדיף ציפור אחת ביד משניים על העץ.
מטרות משנה- נביא חפצים שקשורים אחד לשני (למשל ציוד לנסיעה לחו"ל- מזוודה, כרטיס טיסה וכדומה) ונשים אותם על הרצפה במרחקים גדולים זה מזה. נעמיד את החניכים בטור וכל חניך יעמוד על דף/ קרטון המיוחד לו (אפשר גם על כסא). נאמר לחניכים שכל הרצפה היא לבה ושהם יכולים ללכת רק על הדפים ועליהם להשיג את כל החפצים ולהגיע למקום ספציפי ביחד איתם. לחניך הראשון ניתן דף נוסף- כך הקבוצה תוכל להתקדם, החניך הראשון עובר לדף הנוסף שאותו הוא ממקם בכיוון שאליו הוא רוצה להגיע וככה כל החניכים מתקדמים אל הדף הפנוי. לחניך האחרון נשאר דף מיותר שאותו חברי הקבוצה מעבירים לחניך הראשון- כך יש לו דף נוסף להתקדם איתו וכו'... במידה ואחת מהחניכים יגע ברצפה כל הקבוצה תיפסל והם יצטרכו להתחיל מהתחלה. הרעיון של המשחק הוא שהחניכים יראו את מטרות משנה- השגת כל החפצים וההתקדמות צעד אחר צעד לעבר החפץ.
התחשבות בסביבה-  נגיד לחניכים להוריד נעלים ולשים במרכז. נבלגן את הערמה. כשניתן את האות כל חניך יצטרך לנעול את נעליו ולרוץ למקום מסויים כדי לנצח. אבל כל חניך יכול לקחת גם נעל אחת שהיא לא שלו ובכך לפגוע בחבר שלו ולהגדיל את סיכוייו לנצח (כי יש משתתף אחד ויותר פחות). בעצם לקיחת הנעל החניך אולי עוזר לעצמו אבל גם מעכב את עצמו כי הוא צריך להשיג 3 נעליים ולא רק את שלו. נעשה את זה כמה פעמים ולאחר מכן נשאל את החניכים מה הם עשו, מי לקח נעל לו שלא וכמובן נבדוק מי ניצח והאם הוא לקח נעל של חבר.
לא להתייאש- נסדר את החנכים במעגל ונבקש מכולם ולעשות פלאנק. ברגע שמישהו נופל הוא בוחר מישהו אחד והולך לידו וכל הזמן אומר לו "אתה לא תצליח". החניך הבא יבחר מישהו אחר ויגיד לו כל הזמן "אתה חייב להצליח". לאחר שכולם נפלו נשאל את החניכים למה הם נפלו ומה עזר להם להחזיק מעמד ולחילופין מה גרם להם ליפול.
משחק לסיכום: נעמיד את כולם בשורה ונגיד להם לחשוב על משהו/מטרה שהיה להם חשוב והם כבר עשו והצליחו. ננסה למקד את החניכים (במיוחד קטנים) כדי שימצאו דבר שיזרום וילך להם בקלות. אפשר לבקש מכל אחד להגיד בסוף או בהתחלה את המטרה. לאחר שהם חשבו על משהו נשאל אותם שאלות. אם התשובה היא "כן" החניך יתקדם צעד אחד, אם היא "לא" החניך ישאר במקום. השאלות: האם זה היה משהו שרצית לעשות? האם אהבת את זה? האם עשית את זה בשלבים? האם עשית את זה בצורה טובה ובטוחה? האם לא הפרעת לאחרים? האם הצלחת? האם תעשה עוד דברים בסגנון? מי שהגיע הכי רחוק בעצם הצליח בכל השלבים להשגת מטרה שדיברנו עליהם במערך.
סיפור: במהלך כל המערך ליווה אותנו סיפור בחרוזים שכל קטע בו מתקשר לנושא אחר במערך (לפי הסדר). בפעולה הזו (פעולת סיום נושא) כדאי לתת דגש על החלק האחרון (המודגש) תחילה, ובסיום לקרוא את כל השיר לחזרה וסיכום. כמובן שממולץ לתת לחניכים להשלים את החרוזים תמונה
סיכום: כדי להשיג מטרה בחיים אנחנו נצטרך לעבוד בצורה מסויימת כך שיהיה לנו כיף, נוח וקל (יחסית) להשיג אותה. במערך הזה ראינו כמה שלבים להשגת המטרה. בשלב הראשון אנחנו צריכים לחשוב האם זו מטרה טובה ומתאימה לנו. לאחר מכן נחשוב מה המטרה דורשת מאיתנו ונחלק אותה למטרות משנה. תוך כדי העבודה נשתדל לא לפגוע באחרים וגם כמובן לא להתייאש. עם ההגעה ליעד הנכסף נרווה סיפוק מהשגת המטרה, ננוח קצת ונעבור לדבר הבא!

קמתי היום בחוסר רצון של ממש,
בלבי שוב התגנב החשש.
אין לי מטרה ואין לי מה לעשות,
חוץ מלשבת כל היום על כסאות.
אז החלטתי שאני הולך לעשות שינוי נאות,
אני הולך להשיג מטרות!

קודם כל לקחתי דף יפה,
נזהרתי שלא ישפך עליו קפה.
לקחתי עפרון מחודד,
והתחלתי לכתוב, הידד!
רק מטרה אחת כתבתי
כדי להצליח בזמן שהקצבתי.

ניסיתי להתחיל לעשות דברים,
אבל לא ידעתי מאין מתחילים.
אז מתחת למטרה רשמתי מטרות משנה,
אותן כל בוקר אני אשנה. [מלשון לשנות-לחזור על אותו דבר- כמו משנה]
כך התחלתי לעשות אחת אחת,
וכך התקדמתי בטוח אבל קצת לאט.

אומנם יש קצת כעסים,
מכל מיני חברים ואנשים.
לחלקם אני פתאום לוקח דבר אחד או שניים,
וחלקם לא מעניינים אותי גם אם יקפצו לשמיים.
לכן נשארתי מאוד לבד,
אז הבנתי ולמדתי לא לפגוע באף אחד.

בעודי מתקדם ומנסה צועקים עלי אנשים,
אומרים לי: "אתה לא תצליח, אתה ככל הילדים".
כמעט חשבתי להפסיק,
אבל דבר כזה רק יזיק.
חיש מהר קמתי מחדש,
והראתי להם שאני רוצה את זה ממש.
אפעל ואנסה עד שאשיג את המטרה,
וזה ממש לא דבר נורא.

ועכשיו מטרתי הוגשמה,
אלך לנוח מנוחה מדהימה.
אחשוב על מה שהיה ומה אפשר לשפר,
שאדע פעם הבאה יותר.
אקח לי עכשיו קצת זמן לחופשה,
ואחריה אמצא מטרה חדשה. 



 

תגובה מהירה:


חזור אל פעולות

השארו מעודכנים!